Tuesday, 30 July 2013

10 Fakta Menarik tentang Kelahiran



Jom baca dulu untuk semua yang dah bergelar mak ayah ye.. inform menarik tentang kelahiran yang patut anda ye.. kalau sebelum belum tahu, skrang dah tahu kan... hoorey..




1. Hanya 5% bayi yang lahir pada tarikh EDD (Estimated Due Date) mereka. Kebanyakannya lahir antara minggu ke 37 dan 42 kehamilan.

2. Sehingga bersalin, rahim ibu akan mengembang 500 kali ganda dari saiz normal untuk menampung kandungannya.


3. Purata darah yang hilang melalui proses kelahiran normal adalah 500ml.

4. 80% wanita mengalami sindrom “Baby Blues” semasa 2 minggu terawal selepas bersalin disebabkan oleh perubahan hormon badan.

5. Hanya 1 daripada 10 wanita mengalami pecah air ketuban sebelum proses bersalin bermula. Kebanyakan wanita hanya akan mengalaminya apabila mereka telah bersedia untuk meneran keluar bayi.

6. Badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan sehingga 45 Del. Tetapi semasa bersalin ibu akan mengalami sehingga 57 Del yang bersamaan dengan 20 tulang dipatahkan serentak. 

7. Apabila seorang ibu mula sakit hendak bersalin, tercatatlah pahala jihad baginya.

8. Apabila seorang ibu melahirkan anak, terhapuslah dosa-dosa lepas bagi wanita itu.

9. Ibu bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa. 

10. Setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah hadiahkannya pahala menunaikan haji.

Monday, 29 July 2013

[18SX] Perempuan Ini Lahirkan Anak Di Sungai



Mungkin kerana dalam keadaan terdesak telah mendorong wanita ini untuk mengambil keputusan untuk melahirkan sahaja anaknya di tepi sungai..Menurut sumber, kejadian ini telah dilaporkan berlaku di Australia..Walaubagaimana pun, wanita dan bayi yang baru dilahirkannya berada dalam kondisi yang selamat dan telah dibawa ke hospital untuk rawatan lanjut..Kalau nak tengok, meh usha kat bawah ni..

Ragam manusia serata dunia 2



Lain tempat lain budayanya, lain orang lain ragamnya. Zaman serba moden dan canggih ni, memang tidak dapat dielak penggunaan kamera. Kita buat perilaku yang tak molek mungkin boleh jadi bahan tawa masyarakat.






















Ragam manusia serata dunia




Lain tempat lain budayanya, lain orang lain ragamnya. Zaman serba moden dan canggih ni, memang tidak dapat dielak penggunaan kamera. Kita buat perilaku yang tak molek mungkin boleh jadi bahan tawa masyarakat.













[Serius gila] Kerja lelaki untuk di cium !!!




Kerja ini khas untuk lelaki botak sahaja. Makmal ujian Lipsticks akan mengupah sekumpulan wanita untuk menguji lipstiks tersebut pada lelaki botak itu. What a lucky guy !!






Keadaan kanak-kanak Amerika pada abad 19




Pada awal abad ke 19 memang waktu yang sukar bagi penduduk Amerika. Dilanda kemelesetan ekonomi akibat perang, memaksa kanak-kanak menjadi buruh kasar pada usia muda. Jurang kehidupan antara yang kaya dan miskin jelas kelihatan.